2Staff


 

Kabinet investeert 129 miljoen euro in technologieonderwijs

Ondanks bezuinigingen op andere onderwijsgebieden, trekt het kabinet 129 miljoen euro uit voor technologieonderwijs. Het doel is dat alle kinderen, volgens de regering, technologische vaardigheden ontwikkelen, zoals programmeren, natuurkunde-experimenten uitvoeren en leren omgaan met computers. Ook de beveiligingssector kampt met een groot tekort aan jonge technici.

Onderwijsstaatssecretaris Mariëlle Paul benadrukt dat het essentieel is om jongeren kennis te laten maken met technologie, zodat ze goed voorbereid zijn op de toekomst. Het kabinet wil daarom jongeren zo vroeg mogelijk in contact brengen met technologie, bijvoorbeeld door middel van computeren, programmeren, werken met robots of het doen van natuurkundige proefjes. Het idee is dat hoe eerder jongeren met technologie in aanraking komen, hoe groter de kans dat ze kiezen voor een technische opleiding.

Miljoenen voor technologieonderwijs
In een tijd van bezuinigingen op onderwijs, kondigt Mariëlle Paul een nieuwe regeling aan. Er wordt 129 miljoen euro beschikbaar gesteld voor technologieonderwijs op basis- en middelbare scholen. Scholen, bedrijven, musea, bibliotheken en tech-labs kunnen samen profiteren van deze subsidie. De staatssecretaris benadrukt dat scholen en bedrijven gezamenlijk technologieprojecten moeten opzetten om in aanmerking te komen voor de regeling.
De projecten kunnen zowel tijdens schooluren als buiten schooltijd plaatsvinden. Dit kan variëren van projecten in musea, waar technologie wordt ingezet om de geschiedenis van kunstwerken te onderzoeken, tot bezoeken aan techlabs waar leerlingen de nieuwste technologische snufjes kunnen ervaren. Ook het ontwikkelen van lesmaterialen voor technologie kan ondersteund worden.

Techniek steeds populairder
Technische opleidingen winnen langzaam aan populariteit. In de afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat werkt in technische beroepen gestegen. In 2013 waren er ongeveer 1,5 miljoen mensen werkzaam in techniek of ICT, terwijl dit aantal in 2023 is gegroeid naar 1,9 miljoen, een stijging van zo’n 25 procent.
Desondanks is het aantal meisjes dat kiest voor een technische opleiding nog steeds relatief laag. Jongens kiezen veel vaker voor een bètatechnische opleiding na de havo of vwo: 72 procent van de jongens, tegenover slechts 39 procent van de meisjes. De staatssecretaris hoopt met deze investering het verschil te maken. “Door leerlingen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met technologie, wil ik zoveel mogelijk jongeren enthousiast maken voor techniek. We hebben deze mensen nu al hard nodig, en ook in de toekomst. En ik hoop vooral dat ook veel meisjes zich aangetrokken voelen tot dit vakgebied.”

Vanaf vandaag kunnen scholen en organisaties zich aanmelden voor de nieuwe regeling.

Het bericht Kabinet investeert 129 miljoen euro in technologieonderwijs verscheen eerst op BeveiligingNieuws.

Bron

Onze klanten
Contact

2Staff B.V. 
Europalaan 2
5232 BV 's-Hertogenbosch 

T 030- 600 5000
F 030- 600 5001
E info@2staff.nl