2Staff


 

Cao-resultaat na ruim 10 maanden onderhandelen

De koopkracht van de 24.000 particuliere beveiligers in Nederland gaat komende twee jaar omhoog. Dat is afgesproken in een nieuwe cao, waarover de vakbonden na ruim 10 maanden onderhandelen een akkoord hebben bereikt met de Nederlandse Veiligheidsbranche. Volgend jaar gaan de lonen met 4,5 procent omhoog. In 2026 komt daar nog eens 2,6 tot 5 procent bij.

De lange onderhandelingen hebben – naast koopkrachtverbetering – volgens CNV-onderhandelaar Erik Honkoop nog iets anders belangrijks opgeleverd. “Al in december vorig jaar hebben we afgesproken dat we met elkaar willen werken aan een aantrekkelijk vak, met nieuwe roosters, betere ontwikkelingsmogelijkheden en gezondere werkomstandigheden. Daar hebben we nu afspraken over gemaakt, die zijn vastgelegd in een visiedocument. We zien deze cao als een nieuwe start. Met werkgevers moeten we aan de bak om van het vak beveiliger weer een gewaardeerd en waardevol beroep te maken. De jarenlange prijsdruk door aanbestedingen en de concurrentie vanuit andere cao’s hebben het beroep geen goed gedaan.”

Forse afspraken
Voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche noemt de afspraken met de vakbonden “fors, maar in de huidige arbeidsmarkt zeer verdedigbaar”. Van der Steur: “Dit betekent duidelijkheid voor de beveiligingsbedrijven en hun klanten. Extra positief is dat de sociale partners naast loonafspraken goede inhoudelijke afspraken hebben gemaakt over verdere professionalisering van het vak. Dat waarborgt de bijdrage van beveiliging aan de bedrijfscontinuïteit van onze klanten door onder meer permanente educatie van ons personeel. Dat op zich rechtvaardigt de stijging in kosten. Daarbij moeten we in de huidige arbeidsmarkt alle zeilen bijzetten om voldoende personeel te vinden en te binden. We moeten tonen dat we uitstekende arbeidsvoorwaarden bieden en dat blijven doen.”

Zwaar bevochten
“Ondanks de moeilijke onderhandelingen zijn we toch tot een resultaat gekomen. Zwaar bevochten, maar toch…’, zegt FNV-bestuurder Félix Alejandro Pérez. ‘De branche en het vak van de beveiliger zijn heel erg aan het veranderen en deze cao geeft de werknemers kans om mee te praten over die veranderingen. Dan hebben we het over werktijden, werk-privé-balans en persoonlijke ontwikkeling. Dat zijn zaken
die enorm spelen onder medewerkers en daar krijgen ze nu eindelijk meer zeggenschap over. Daar ben ik heel blij om: beveiligers krijgen een stem.”

Hogere lonen, betere reiskostenvergoeding
In 2025 stijgen de lonen met 4,5 procent, een procent meer dan de inflatie. In 2026 stijgen de lonen met de inflatie plus 0,5 procent (de loonstijging is minimaal 2,5 procent en maximaal 5 procent). Verder is een betere reiskostenregeling afgesproken. De kilometervergoeding gaat van 18 naar 23 cent.
Een belangrijk punt in het visiedocument is dat er betere roosters moeten komen, met meer rust en voorspelbaarheid. Dat moet leiden tot een lagere werkdruk. Een werkgroep is hiermee inmiddels aan de slag.
Volgens Honkoop staan particuliere beveiligers steeds vaker aan de frontlinie van maatschappelijke thema’s. “Drugssmokkel, vluchtelingenopvang, een veilige openbare ruimte. Dat gaat alleen slagen met vakmensen die een fatsoenlijk inkomen krijgen en perspectief op de toekomst hebben. Want we zien het vak van beveiliger komende jaren ingrijpend veranderen. Er gaat werk verdwijnen en er gaat werk bijkomen. We willen niet dat beveiligers aan de kant komen te staan, maar dat we iedereen meenemen.”
Vakbond CNV legt het cao-resultaat komende weken voor aan de leden. De nieuwe cao moet gaan gelden van 18 december 2024 tot 31 december 2026.

Het bericht Cao-resultaat na ruim 10 maanden onderhandelen verscheen eerst op BeveiligingNieuws.

Bron

Onze klanten
Contact

2Staff B.V. 
Europalaan 2
5232 BV 's-Hertogenbosch 

T 030- 600 5000
F 030- 600 5001
E info@2staff.nl